Havi randi

Egy házaspár randevúi hónapról-hónapra

12. HR 2016_szeptember

2016. szeptember 10. 20:01 - Havirandi

Törley gyűjtemény és látogatóközpont (Férj szervezése)

Szervezés: Mivel a múltkori Unicumos látogatás nagyon színvonalas volt, gondoltam ismerjünk meg egy másik méltán híres céget, a Törleyt. Ide viszont nehezebb a bejutás, mivel egy hónapban csak egy alkalommal lehet egyénileg menni. Fontos, csak előregisztrációval látogatható!

 p9100051.JPG

p9100024.JPG

 

Feleség:

Amikor reggel elindultunk, Férj annyit mondott, hogy készítsek be hosszú nadrágot és pulcsit....mivel kint 30 fok körül volt a hőmérséklet, csak arra tudtam gondolni, hogy valamelyik cseppkőbarlangba megyünk....igazolódni is látszott a sejtésem, amikor átmentünk BKV-val Budára. Igen ám, de teljesen másfele vettük az utunkat és elmentünk a XXII. kerületbe. Amikor megláttam a Törley pincészet emblémáját, már minde világos volt. :)

p9100079.JPG

A két és fél órás vezetés alatt rengeteg mindent tudhattunk meg a gyárról, a Törley családról, a pezsgőről, sőt, még a borokról is. A "túra" elején egy csodálatosan kivitelezett látogatóközpontban hallgattuk az előadást. Úgy volt kialakítva, mintha egy üveg, majd pohár belsejében sétálnánk. A vezetőnk minden felmerülő kérdésre válaszolt, de szinte levegővétel nélkül mesélte végig az egész tárlatvezetést. 

A kiállítótermet követően a friss levegőn gyorsan átmelegedtünk, majd a 3 szintes pincerendszer felé vettük az utunkat Mindent megtudtunk arról, hogy hogyan kell készíteni a különböző pezsgőket. 

A tárlat legvégén egy csodálatosan díszített teremben kaptunk kóstolót 3 különböző pezsgőből, és ami nekem meglepő volt, hogy bár italokban édesszájú vagyok, itt még a száraz pezsgő is borzasztóan ízlett. :D

Megtudtuk azt is, hogy több rendezvény is van év közben itt, így a terveim listájára felkerült egy "Törley koncertlátogatás" is. :D

p9100095.JPG

 

Férj: A pincészet jól megközelíthető tömegközlekedéssel. és ezt érdemes is kihasználni, mert pezsgőkóstolás is van a túra végén. A hely negyon szépen karban van tartva.

A vezetés 3 részből áll:  1. a pezsgő történelme és a Törley család/gyár története,  2. a pezsgő készítésének módjai (hihetetlen, de több különböző módszer is van), 3. kóstolás a Zsolnai teremben.

p9100059.JPG

Nos nekünk mindez 2,5 órába telt, és nem volt egyszer sem unalmas! Ami engem megfogott, hogy a hagyományos pezsgő készítés egyik fázisánál  az üveget (mivel hogy az igazi pezsgő üvegben készül!!!) 3 féle dőlésszögben tárolják, és minden dőlésszögnél 8-szor forgatják meg, és egy forgatás 45 fokos. Ez azt jelenti, hogy 28 napon át minden nap elforgatják kézzel 45 fokkal az üveget. Igen pepecs munka! De ez csak egy kis érdekesség, és mindenkinek csak ajánlom tudom, hogy látogasson el ide!

p9100084.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havirandi.blog.hu/api/trackback/id/tr5911693433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása