Havi randi

Egy házaspár randevúi hónapról-hónapra

20. HR_2017 május

2017. június 15. 18:57 - Havirandi

Budafoki pincék (Férj szervezése)

Szervezés:

Lassan eljött az idő, hogy a régebbi randiprogramokat újra felújítsuk. Ilyen volt ez a mostani. A facebook feldobta az eseményt és én megragadtam a lehetőséget :) Így indultunk útnak!

Pincejárat: http://pincejarat.hu/pincejarat/

Tangazdaság: http://borasziskola.hu/

Katona Borház: http://www.katonaborhaz.hu/

Záborszki Pince Borváros: http://www.zaborszky.co.hu/Pince_aNYITO.html

LICS Pincészet: http://www.licspince.hu/

 p6030045.JPGA szakiskola kis szőlőse

Feleség:

Érdekes randevúnak néztünk elébe…a legmeglepőbb fordulata az volt, hogy FÉRJ! előre tervezett…ő maga kért meg még május folyamán, hogy tegyük át a májusi randevút június elejére, mert akkorra nézett ki egy olyan programot, amit nem lehet kihagyni…öltözzek kényelmesen, és melegen…mindezt mondta úgy, hogy kint 30 fok fölött volt a hőmérséklet. Megegyeztünk abban, hogy inkább nyáriasan öltözöm, és a hátizsákba beteszek egy hosszú nadrágot és pulcsit.

p6030042.JPGKedves vendégvárás a tangazdaságban

A következő elcsepegtetett információ az volt, hogy a Stadionoktól megyünk busszal…na igen, de vajon melyikkel és hova?…hát ez mát csak ott derült ki, ugyanis a Budafoki Pincenapokra vitt el engem a drágám. Ez egy új program, ami minden hónap első szombatján kerül megrendezésre. Ilyenkor több (ezúttal 11) pince fogadja az odalátogatókat és vezeti körbe, mesél az helyről, múltról, borról. Külön kiemelném, hogy a buszjárat Puskás Ferenc Stadiontól hiánypótló lenne, ha rendszeresen járna. Ezúttal minden egész órakor indult egy. A járatra felszállva rögtön kaptunk egy A5-ös méretű kis lapot a programokkal, helyszínekkel, időpontokkal és térképpel, amely lap egyszerűen tökéletes volt!

p6030062.JPGEgy kellemes,  pihentető hely a Katona Borházban

Elsőként egy tangazdaságba mentünk el, ahol az ott tartózkodó úr kettőnket vezetett körbe, és látva/hallva az érdeklődésünket, egyre lelkesebben mesélt, és kínált a végén kétféle borral, és zsíros kenyérrel, hogy jobban csússzon…Innen a Katona Borházba vitt az utunk, ahol a tulajdonosok gyermekei fogadtak minket. A fiatal hölgy először mesélt a borházról, a borokról, amiket kóstoltunk, és itt is jutott egy kis tepertős és zsíros kenyér. Utána a bátyja körbevezetett minket a hátsó részeken, ahol az értékes nedű készül. Kiderült, hogy Balatonbogláron is van egy pincéjük, ami szintén látogatható, így egy nyári tervünk már meg is van…;)

p6030076.JPGA bátrabbak bemászhatnak a tartályba is :)

A családias légkör után egy igazi különlegesség következett: a Záborszky Pince Borváros, ahol még külön kabátot is adtak a hidegre való tekintettel. Profi vezetéssel egy igazi kuriózumot láthattunk, hiszen a legapróbb részletekig bemutatták a bor készítésén túl a régmúlt kereskedelem minden csínját-bínját. Ez a helyszín máskor is látogatható, így ajánlom azok figyelmébe, akik arra járnak.

p6030073.JPGNagyüzem

Az általunk utolsóként látogatott helyszín a LICS Pincészet volt, ahol a tulajdonos lánya vezetett minket végig, de ott volt a 10 év körüli kisfia, aki jócskán kivette a részét a vendégek fogadásából, és a nála még kisebb húga….a jövő generációja. A már megszokott borkóstoláson és zsíros deszkán kívül itt sajttálat is lehetett rendelni, ami üdítő változatosságot okozott, arról nem beszélve, hogy ketten is jól laktunk vele, nem spóroltak ki belőle semmit.

p6030068.JPGEgy palackozót is meg lehetett nézni testközelből!

Mindent egybevetve egy csodálatos napot töltöttünk Budafokon, és csak azt sajnálom, hogy a többi helyszínre (most még) nem került sor. Hamarosan folytatjuk….

p6030104.JPGEgy rejtett panoptikumot találtunk a Borvárosban :) 

 

Férj:

A Stadionoktól ment a busz óránként. Ugyan el lehet jutni normál tömegközlekedéssel is a helyszínekre, de ez a járat igen közel rak le a pincékhez, így ez egy kényelmes megoldás. A jeggyel egész nap lehetett használni a járatot, így könnyedén eljuthattunk a helyszínekre a program közben is.

p6030094.JPGSzóda kiállítás a Borvárosban

Az első helyszín A Soós István Borászati Szakiskola Tangazdasága volt. Itt megtudhatunk mindent a szőlészeti és borászati oktatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Sok érdekes, és meghökkentő dolgot tudtunk meg, és ez a további pincészetekhez jó ismeretanyagot adott. És persze kedves volt a vendéglátás, és finomak a borok. Aki teheti, az elsőnek ezt a helyet látogassa meg.

p6030088.JPGEgy igazi lovag :)

A második helyszín, a Katona Borház volt. Egy kicsit kalandos az út oda, de mindent jól kitábláztak, így azért könnyen odataláltunk. Ami itt nagyon tetszett, hogy a tulajdonosok meséltek. Egyrészt az értékesítés világáról, másrészt a készítés fortélyairól tudtunk meg dolgokat. Nagyon érdekes volt az 1900-as évek ipari csodáit is látni, ami a budafoki pincerendszer sajátossága, és amiből van, ami ma is használható. Köszönjük az invitálást a Balatonboglári pincébe, élni fogunk vele! :)

p6030109.JPGPrésházak az ország borvidékeiről

A harmadik helyszín a Záborszky Pince Borváros volt. A hely valódi kiállítás, erre is szakosodtak. Itt képet kaptunk Magyarország borászati tájegységeinek a régi présházairól. Bemutatták a lehetséges jövőt, hogy Budafok merre tudna haladni, hogy a pincék adottságit kihasználják.

p6030145.JPG Borválogatás és vendégvárás a LICS pincészetben

A negyedik helyszín a LICS pincészet volt, ami egy kis családias pincészet. Itt láthattunk egy fotókiállítást az előző század vendéglátásáról, hogy milyen kiépített és népszerű hely volt Budafok. Itt lehetett jól látni, hogy a borászat hogy terjed generációról generációra. A kóstolónál érdekes volt, hogy egy redukciós eljárással készült bort, és egy barrikolt eljárással készült bort ízlelgettünk, ami ugyan abból a szőlőből készült. 

p6030147.JPGA jövő borai :)

Érezhetően újjáéled a régi vendéglátás. Aki szereti a borokat és a jó beszélgetéseket, annak csak ajánlani tudjuk ezt a jól megszervezett eseményt! 

p6030137.JPGA kádár szakma egy mesterműve!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havirandi.blog.hu/api/trackback/id/tr4012589505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása