Havi randi

Egy házaspár randevúi hónapról-hónapra

18. HR_2017 március

2017. március 27. 21:22 - Havirandi

Cím nélkül hajlék-kaland-játék (Férj szervezése)

Szervezés: 

Sokat hallottam már ilyen típusú előadásokról, ahol a nézők aktívan részt vesznek az előadásban. Így fogtam magam, és gyorsan vettem két jegyet, hogy egy merőben új dologgal találkozzunk...

Honlap: http://www.mentocsonak.com/2016/09/cim-nelkul-hajlek-kaland-jatek.html

 _dsc0840.jpg

 Feleség:

Férj esti órára szervezte az aktuális randevúnkat. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyre mentünk. A Moszkva térről pár perc sétára van a Jurányi Ház, ahol egy fantasztikus előadás résztvevőivé válhattunk. 

Nagyon nehéz leírni pontról-pontra, hogy mi történt, de azért megpróbálom...A nézők/részvevők szabadon leülhettek a teremben elhelyezett székek bármelyikére. Utóbb vettem csak észre, hogy 3 csoportban vannak letéve az ülő alkalmatosságok. Így alakult ki a 3 csoport, melyeknek az volt a feladata, hogy döntéseket hozzanak....nem egyszerű döntéseket, mert egy-egy ember sorsáról kellett megfontoltan gondolkodnunk. Mindhárom csoportból egy-egy fő húzott egy-egy borítékot, melyben a "szereplőnk" neve volt. Elmesélték, hogy miként kerültek utcára, meg még pár hasznos dolgot magukról. Mindegyikük rendelkezett egy amolyan életfával, melyen 30! év volt jelölve. A feladatuk, feladatunk az volt, hogy a megfelelő döntések meghozatalával októbertől-márciusig átvészeljék a telet úgy, hogy a végére 100 000 Ft-ot gyűjtsenek össze úgy, hogy a 30 év, amelyet 3 felé osztottak, ne kerüljön le a legalsó harmadba. Persze a "játék" során nehéz helyzetek vettek ki pénzt a zsebünkből, máskor meg az éveink csappantak meg, de a jó csapatmunkának és a szerencsének köszönhetően játékosunknak sikerült elérni a célt....az elgondolkodtató csak az volt, hogy sajnos ma, Magyarországon ez sokaknak nem játék...

_dsc0736.jpg

És az igazság: 4 fő volt jelen a vendégeken kívül. Ketten színészek, egy fő, aki valóban hajléktalanként él/élt, és egy szociális munkás, aki a Fedél nélkül című lap munkatársa. Csodás és elgondolkodtató élmény volt részt venni ezen a darabon, és biztos, hogy a Mentőcsónak Alapítvány más előadásait is meg fogjuk nézni. Nagyon sok mindent lehetne még leírni az előadásról, de igazán örülnék, ha minél többen elmennének, és a saját bőrükön tapasztalnák meg az előadást.

 Külön szeretném megköszönni Szenográdi Réka és Tési Dóra segítségét, akik, amikor megtudták, hogy blogot írunk róluk, rendelkezésünkre bocsátottak profi fényképeket is, hogy hitelesebben tudjuk ábrázolni az előadást. 

p3180007.JPG

Férj: 

Sokat hallottam a Jurányi házról, hogy itt sok érdekes előadás van. A hely autentikus, és sok érdekességet lehet látni, tapasztalni. Nagy izgalommal vártam hát az előadást. A jegy szerint a 123 laborban tartják az előadást. Ehhez a jegypénztárnál kell várakozni, és onnan kísérnek át az épület másik szárnyába.

_dsc9876.jpg

Gyors jegyellenőrzés után egy terembe vezettek minket. Mivel nem helyjegyek vannak, így az érkezés sorrendjén lehet helyet foglalni, aminek ezen az előadáson egyáltalán nincs jelentősége. A terembe három részen voltak székek, nem szokványos elrendezésben. Helyet foglaltunk az egyik résznél, és 1 percen belül kezdődött is az előadás. A téma a hajléktalanság volt, és 4 szereplő lépett a színre. 2 színész, 1 hajléktalan, és 1 szociális munkás. Nem, nem ezt játszották, hanem azok is voltak! Ugye ez eleve meglepő, hogy a szereplők bemutatkoznak, és elmondják milyen szerepet fognak játszani. Elmondták az előadás menetét, és színházi társasjáték rajzolódott ki belőle. 3-an egy-egy hajléktalant játszottak (és időnként más szerepet is), és a 4. egy szociális munkást (érdekes volt, hogy önmagát játszotta). A közönség az ülés rendjéből fakadóan 3 részre lettek osztva. A közönségből egy fő húzással választott csapatának egy hajléktalant, akinek a sorsát irányították 5 hónapon keresztül. Mindjárt kaptunk is egy füzetet, amin egy-egy lap egy-egy hónap választási lehetőségeit kínálták. Amit el kellett a közönségnek döntenie, hogy kéregetni, vagy dolgozni fog a saját hajléktalanunk, illetve hogy hol alszik. Minden döntés pénzbe, illetve életév vesztésbe kerül. 30 életévvel kezdtünk (ez azt jelképezi, hogy mennyit változik a várható élethosszunk, ha hajléktalanokká válunk). A cél hogy élve átvészeljük a telet, ne veszítsünk 20 életévnél többet, és a játék végén legyen 100.000 Ft nálunk. Ezt elérve van lehetőségünk lakást bérelni a játék végén. Minden egyes választás után rövid történeteket játszanak el, és ez befolyásolja a további döntéseinket. A történetek mindig a valósághoz igazodnak, és rengeteg adatot, sokszor megdöbbentőeket tudunk meg. Azt gondolom, mindenkit megérint lelkileg ez az előadás, és egy kicsit megváltozva távozunk az előadásról. 

p3180008.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havirandi.blog.hu/api/trackback/id/tr7212351399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása