Havi randi

Egy házaspár randevúi hónapról-hónapra

25. HR_2017 október

2017. október 23. 19:54 - Havirandi

Várandós nap, Blue Bird Café and Rostary, Varnus Xavér koncert (Feleség szervezése)

Szervezés: 

A végén kezdem. Jó fél évvel ezelőtt hallottam hirdetni a rádióban, hogy lesz Varnus Xavérnak egy orgonaestje, amelyen a legismertebb filmzenék közül fog játszani. Elég gyorsan megvettem a jegyeket szerencsére, mert pár nappal később már azt hallottam, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel még egy plusz koncertnapot szerveznek. Mivel ez a program csak este 8-ra volt meghirdetve, így arra gondoltam, elé még szervezek valamit.

pa160042.JPG

A Sugár Moziban fél évente szervez baba-mama expot a Mini-Manó Babacentrum. Mivel érdekeltté váltunk, így ezt a programot választottam délelőtt….s tudva, hogy Férj a megelőző és a rákövetkező napon is dolgozik, így a két program közé beiktattam egy kávézást a Blue Bird Cafe nevű helyen, amelyet egy nagyon kedves barista barátunk ajánlott…

pa150002.JPG

 Várandós nap: https://www.varandosnap.hu/

Blue Bird Café and Rostary: http://bluebirdcafe.eu/

Varnus Xavér koncert: https://www.jegy.hu/program/varnus-xaver-cine-music-3-orgonara-77253

 

Férj:

 Az első program épp aktuális volt, mert babát várunk. Bevallok egy titkot, anno egy kicsit én is részt vettem ennek a szervezésében (de csak e helyszínen, mint bérbeadói oldal), így tudtam, hogy jó helyre megyünk. Fontos, hogy itt tényleg a várandós családok érdekeit nézik, és igazi tanácsokat adnak. Érdemes azt a 4-5 órát rászánni, mert nem csak elméleti dolgokat hallhatunk, hanem gyakorlatban is láthatunk egy két dolgot. Nekem nagyon tetszett a hordózókendő, hogy milyen egyszerű és apáknak is ajánlott. Ami még spontán létrejön ilyenkor, az egy kismama fórum, ahol a gyakorlott szülők is tudnak tanácsot adni egy-egy beszélgetés során. Látszik, hogy a Mini-Manó Babacentrum nem csak egy bolt, hanem a dolgozók számára egy küldetés is.

A második állomás nem csak egy egyszerű kávézó volt, hanem egy igazi manufaktúra! Itt maguk pörkölik helyben a kávészemeket, és viszonylag nagy választék van. Kedves volt a kiszolgálás, és minden kérdésünkre választ kaptunk. Mi háromféle kávét próbáltunk ki, amiből egyet otthoni használatra is vettünk, és a mi gépünkkel (egy egyszerű Szarvasi elektromos gép) is kijött a kávé íze. Sok kávé nem sötét pörkölésű, így igazán izgalmas ízekkel találkozhatunk. Aki a kávét szereti annak erősen ajánlott ez a hely :)

pa150011.JPG

 

Az esti program egy igazi életre szóló élmény volt. Varnus Xavér adott koncertet a Zsinagógában. Az élő zene élménye mindig lenyűgöző, ráadásul itt 3 különböző orgonát is lehetett hallani. Monumentális hatása volt, főleg úgy, hogy ismert filmslágereket játszottak. Különleges élmény a Zsinagógában egy ilyen koncertet átélni. Az akusztika csodálatos , és különleges élményt nyújtott, hogy volt olyan dal, amit először a Zsinagóga orgonáján játszottak, majd a moziorgonán. De számomra a legszebb még is az volt, amikor tőlünk 4 méterre Korossy-Khayll Csongor hegedült! Sok mindent lehetne írni róla, de én csak azt tudom tanácsolni, hogy aki teheti, menjen el ilyen klasszikus zenei koncertre!

pa150029.JPG

 

Feleség:

Reggel 8-kor elindulva a Sugárba még nem sejtettem, hogy milyen fantasztikus előadásokat fogunk hallani. Az előre meghirdetett programok ugyan megcsúsztak ugyan, de senki nem háborgott miatta, mert mindegyik előadáson megérte részt venni. Hallhattunk/láthattunk kelengye bemutatót, újszülött elsősegélyt, de egy évtizedek óta a szakmában dolgozó szülésznő is rendkívül megnyugtató és jó tanácsokat adott. A 25-30 perces előadások után lehetőség volt a standoknál felkeresni az előadókat és feltenni nekik bármilyen kérdést. Ja, standok. Aki itt bármit hiányolt, az rossz helyen volt….hiszen volt itt minden, ami „szem-szájnak ingere”….a babakocsiktól kezdve a kendőkön keresztül, szoptatást segítő eszközökön és szereken át egészen a legkülönbözőbb tanácsadásokig minden! Nem unatkozhattak a kismamákat elkísérő kispapák sem, hiszen több előadó is olyan humorosan szólította meg őket, hogy élmény volt hallgatni. Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, mert –ha bár újabb kérdések tömkelege merült fel bennem- rendkívül sok kérdésemre kaptam választ és csodálatos élménnyel gazdagodtunk….hogy az apró ajándékokról ne is beszéljünk.

Délután 3 óra felé indultunk tovább a Sugárból a Blue Bird Café and Rostary-be, amit egy nagyon kedves barista barátunk ajánlott nekünk kipróbálásra. A Rumbach Sebestyén utcában található apró kis boltban elvitelre és ott fogyasztásra is árulnak kávét, pörkölt szemeset, de kérésre darálva is akár. A boltban dolgozó fiatalember tökéletesen beszélt angolul is, hiszen a környék rendkívül sok külföldi diák lakhelyéül szolgál, arról nem beszélve, hogy nem messze van a belvárosi szórakozó negyed, ahol szintén rengeteg magyarul nem beszélő fiatal, vagy kevésbé fiatal tölti mindennapjait. Felmerülő kérdéseinkre felkészülten és kedvesen válaszolt, tájékoztatást adott a boltban fellelhető több, mint 10 féle kávéról is. A hely hangulatos, és különleges érzés, amikor az ember lánya egy hatalmas pörkölő gép mellett szürcsöli tömény kávé illatban az éltető nedűt. :D Miután megittam a magam koffein szegény isteni capuccinoját, Férj pedig a maga két különböző ízvilágú presszóját, nem jöhettünk el úgy, hogy ne vegyünk itthonra is egy kis adag helyben, frissen őrölt kávét. Nem is érdemes sokat venni otthoni használatra, hiszen fel is hívják rá a figyelmünket, hogy körülbelül 2 hétig fogyasztható, utána jócskán romlik az élvezeti értéke….Így, egy jó kávéval felfrissülve indultunk neki az esti programnak.

pa150005.JPG

Az este 8 órakor kezdődő koncert teltházas volt a Dohány utcai Zsinagógában. Mi fél 8-ra érkeztünk, de a következő sarokig nyúlt a sor, mert beengedéskor mindenkit átvizsgáltak. Hozzáteszem, hogy a hosszú sorban állás és várakozás is bizonyította, hogy nagyon türelmes és intelligens emberekkel vagyunk körülvéve, senki sem háborgott….természetesen nem sikerült mindenkinek bejutnia időre, így a koncert csak fél 9 körül kezdődött el, de Varnus Xavér úgy döntött, hogy a már bent lévő vendégek addig se unatkozzanak várakozás közben, ezért társaival addig is zenélt.

pa150024.JPG

A hangverseny fő témája a filmzene volt, és a 20. század oly’ sok remekművéből 9 darabot válogatott össze a művész, melyet 3 orgonán játszottak zenésztársaival. A klasszikus orgona mellett volt egy moziorgona és egy Hammond orgona. Igen ám, de félve attól, hogy a XX. század elején készült Hammond orgona nehogy felmondja a szolgálatot, idehozattak még egy ilyet, a biztonság kedvéért. Így most először 4, azaz négy orgona volt egyetlen zsinagógában. A 9 műsorszám közti levegővételkor Varnus Xavér majdnem minden műről, vagy művészről elmondott egy érdekes történetet, vagy anekdotát. Lenyűgöző este volt és nem utolsó sorban figyelemre méltó, hogy ez a hatalmas művész milyen alázattal fordult nem csak a hangszeréhez, a közönséghez, hanem felkarolt fiatal, tehetséges művésztársaihoz is. Azt mondta a koncert elején, hogy nagyon reméli, hogy ez egy sorozat első állomása lesz….mi is reméljük.

A koncerten közreműködő művészek voltak még: Barnkopf Balázs (moziorgona), Elischer Balázs (Hammond orgona), Mondok Yvette és Almás Gergő (ének), Korossy-Khayll Csongor (hegedű) és Szitha Miklós (dob)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havirandi.blog.hu/api/trackback/id/tr3112991972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása